Met veel dank aan: https://filmakers.nl

In het kort

Mijn verhaal

Sinds jongs af aan hou ik erg van sport (en ben erg fanatiek): atletiek, surfen, basketbal, zwemmen, hardlopen, wielrennen, triatlon, mountainbiken, fitness, klimmen… echt van alles. Na de geboorte van mijn dochter Anouk, zo’n 15 jaar geleden, kreeg ik in de loop der jaren steeds meer vage klachten zoals duizeligheid, pijn, stijfheid, niet goed recht kunnen lopen, krachtverlies. Ik schreef het aan van alles toe (bevalling, leeftijd, blessures), maar het gevoel dat er iets niet klopte groeide steeds meer. Sporttesten etc. leverden niks op.

Neuroloog

Uiteindelijk heeft mijn partner me meegenomen naar een bevriende fysiotherapeut en na een aantal neurologische testen stuurde die me door naar een neuroloog. Ook die zag in eerste instantie niks bijzonders maar nadat er voor de zekerheid een MRI gemaakt werd van mijn hersenen en hier oude en nieuwe ontstekingen op te zien waren stond ik heel snel weer voor de betreffende arts. Een tweede MRI van nu ook mijn ruggenmerg werd gemaakt. De diagnose Primair Progressieve MS was daarna snel gemaakt. Primair Progressief, ofwel PPMS, gekenmerkt door een achteruitgang vanaf het begin van de ziekte. Er is geen sprake van aanval- en herstelmomenten; één van de heftigste vormen van MS waar slechts 5% van de MS patiënten onder vallen.

Het was een hele zware klap en tegelijkertijd ook wel een beetje een opluchting nu ik eindelijk wist wat het was – en dat de witte vlekken op de scans geen hersentumoren waren…

smeulende veenbrand

Ik kreeg binnen hele korte tijd het enige medicijn dat er bestond voor MS. Een heftig medicijn (immunotherapie) dat ik via het infuus ieder half jaar zou krijgen. Ik werd er eerst ziek van maar zou me daarna een periode weer wat beter gaan voelen. Het werkte in 17% van de gevallen… Niet een heel hoopvol cijfer maar alles beter dan niets… En, oh ja, ik zat ook ineens in de risicogroep voor corona… In de periode na de immunotherapie pakte ik alles aan wat maar remmend zou kunnen werken: zo startte ik met een intensief revalidatietraject in het ziekenhuis. Dit eerst nog naast een drukke (en ontzettend leuke) baan. Die combinatie bleek voor mij niet te werken; ik ging hard achteruit. Met heel veel pijn in mijn hart meldde ik me ziek en dacht ik vol voor het revalidatietraject te kunnen gaan. Maar helaas werd ik abrupt stilgezet door de revalidatiearts: “Eerst doorvoelen wat er met je aan de hand is…!” Een hele heftige periode volgde waarin ik nauwelijks andere mensen dan familie en de psycholoog wilde spreken. Na een paar maanden mocht ik weer aan de slag met de fysio en ergotherapeut. Ik ging een leefstijlprogramma bij MS centrum Amsterdam volgen, paste eten, slapen, rusten en bewegen aan, kocht een Electro stimulerende band voor mijn onderbeen, kreeg een medicijn waardoor ik iets beter ging lopen en kreeg steunzooltjes… Ik krijg nu ook hormonen voor de overgang🤪 en gelukkig gaat het met mijn energie best redelijk waardoor ik weer kan werken, maar mijn lijf blijft helaas achteruit gaan. Dit ondanks dat de MRI’s niks laten zien. De neuroloog legt het wel eens uit als een veenbrand; die smeulend doorgaat terwijl je het niet ziet…

Voor MS heb je een invaliditeitsscore. Bij 0 heb je geen MS en bij 10 ben je overleden. In twee jaar tijd ben ik van score 2 naar score 4 gegaan; ondanks alles wat ik doe om het te remmen. Het tempo waarin de ziekte zich ontwikkeld is niet te voorspellen maar als het ongeveer in hetzelfde tempo door blijft gaan kun je makkelijk uitrekenen hoe snel ik bij de 10 ben…

Ik ga gelukkig nog steeds twee keer in de week zwemmen (is supergoed), 2x in de week naar de fysio, en ik ga inmiddels weer op de elektrische fiets naar mijn werk.

Mijn dochter zegt nu al dat ik niet zo sportief ben… ze moest eens weten…

Verdiepen in HSCT

Eigenlijk wilde ik me nog helemaal niet verdiepen in stamceltransplantatie (HSCT). Dat zou ik pas gaan overwegen als mijn dochter volwassen en zelfstandig zou zijn, want je weet maar nooit hoe het gaat en ik moet er voor haar zijn… (ik heb haar grotendeels alleen opgevoed). Maar ik ging – en ga – te snel en te hard achteruit, dus als ik nog iets van hoop op onafhankelijke mobiliteit wil hebben dan moet ik nu iets doen om de MS te stoppen.

De enige optie is nog Autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (HSTC). Het doel van deze behandeling is om het afweersysteem te resetten, en daarmee de ziekte te stoppen. Helaas is deze HSCT-behandeling in Nederland slechts beschikbaar voor zo’n 10 tot 20 MS-patiënten per jaar. Dit terwijl er 36.000 MS-patiënten in Nederland zijn. De HSCT-behandeling is wel beschikbaar in het buitenland, maar wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar waardoor het gehele traject voor onze eigen rekening komt. Hierover was pas een item bij OpEen. Ik herken mezelf heel erg in de emotie van de geïnterviewde dame:

Marlika en Rianne zijn MS-patiënt. De een ging naar Moskou voor een stamceltransplantatie, de ander staat op het punt naar Mexico te gaan. Of kan ze in Nederland blijven nu deze therapie vergoed gaat worden? “Het liefst ga ik natuurlijk niet naar Mexico.” Lees via deze link het hele artikel.

Ik ben een oud-collega, maatje en vriend van Elske. En simpelweg al 25 jaar enorme fan van deze bijzondere vrouw!! Waarom? Nou, vooral omdat ik weinig mensen in mijn leven ken met zoveel warmte en liefde voor de ander als Elske. Daarom zet ik mij heel graag in voor het realiseren van haar zo noodzakelijke HSCT behandeling. Omdat ik nog heel lang wil genieten van een gezonde, fitte, liefdevolle Elske!! Help jij ook mee? Dankjewel!!
Sam Dousi